The new Parliament House Annex Building provides a new legacy to the Victorian Parliament House building originally built in stages from 1856. Providing much needed office accommodation for 102 members of parliament and their support staff, the new free-standing, two-storey building has been designed with integrated architectural and landscape solutions. Featuring an internal sunken courtyard and low profile structure, the building creates low impact on the surrounding gardens and numerous heritage trees while maintaining its iconic and important views across to St Patrick’s Cathedral.

Requiring a detailed and coordinated approach to fit all services and structures into tight floor to floor height for each accommodation space, a key feature of the design was also to create and maintain sustainable solutions across the build. Designed to a 5 Star Green Star Design and As Built and Interiors equivalency, the building meets sustainability objectives and manages amenity within the tight site by being earth beamed and incorporating a fully accessible intensive green roof which links to the surrounding gardens. Cooling and heating is provided by a unique geo-exchange system comprising a network of 100 metre deep boreholes, which allows all equipment to be concealed within the building shell and eliminates the need for a gas supply for heating whilst offering excellent operating efficiencies. The ventilation system also takes benefit from the semi-underground location by utilisation of a labyrinth system to pre-cool fresh air and also provide passive cooling. Structurally, the use of BubbleDeck precast concrete flooring enabled lighter and thinner, yet stronger floor slabs and reduced embodied energy in the structure.

External images| John Gollings
Internal images| Dianna Snape
Render| Peter Elliott Architecture + Urban Design

More Government Projects: