Return to Royal Park included the creation a new park and playspace on the former Royal Children’s Hospital site at the corner of Gatehouse Street and Flemington Road, Melbourne. A public realm project over an area of 3 hectares was to be developed in close consultation with local community to provide nature based play for children, creating a formal entry point for the greater Royal Park.

Working with the City of Melbourne, Irwinconsult engineers developed the grading plans and bulk earthwork models for the park. This included extensive distribution of spoil from adjacent Royal Children’s Hospital building excavations to form earth mounds that provide views back across the city skyline.

The park includes water sensitive urban design elements by incorporating drainage overland flow gullies from the hospital into the park’s natural landscape design. Natural materials have been used wherever possible in the design of the playspace including pedestrian bridges, slides, house climbing-courses made from undyed rope, logs and giant stone boulders the metal hoops that provide interpretation of an eel trap.

More Sports & Leisure Projects: