Irwinconsult provided engineering consultancy to achieve the architectural intent of a shelter and retreat for the inner-city public space between Swanston Square and Bouverie apartments that reflects the cellular structure of a plant.

With views through the centre of the CBD to the Shrine, the Wintergarden brings to life the cellular structure of a plant through the integral steel frames supporting the roof. The structure was modelled in 3-D and in coordination with the architectural Rhino model, then exported to our structural analysis software for optimisation and our Revit documentation model. Achieving the seamless finish required the development of innovative connection details utilising recessed countersunk bolts that could be filled and painted. The end result is a beautifully crafted and coordinated steel structure.

More Commercial Projects: